fbpx

Enorm statsgæld og høj rente til danske SMV’er

Høj gæld og høj rente. Det er situationen, som gør sig gældende på de udskudte coronalån ifølge en beslutning fra Folketinget. Gælden kan udskydes under en afdragsordning med en årlig rente der nærmer sig 9%


I september 2021 vedtog folketinget, at danske virksomheder kan udskyde deres betalinger af moms, skat og afgifter med en yderligere 12 måneder for at hjælpe danske virksomheder gennem de problematiske økonomiske konsekvenser fra pandemien.

Staten har dog ovenikøbet meldt at virksomhederne pr. 1. april 2022 skal betale en årlig rente på 8,73% i rentebetaling på disse udstående coronalån. Det er et niveau langt over niveauet for virksomheder med god kreditvurdering – noget som der ikke bliver taget højde for.

En ny kvartalsrapport af staten vedrørende det danske udlånsmarked viser, at disse statslån ikke tilbydes under markedskonforme vilkår. Det gælder både med rentesats, men delvist også pga. den manglende forbindelse mellem sikkerhedsstillelse og renteniveau. Kreditcheferne kommenterer at der ikke tillægges yderligere risiko på disse udlån i indeværende kvartal, hvilket bevirker til vilkår som ikke er markedskonforme.

En anbefaling til virksomheder med udskudte coronalån, er at finde alternativ finansiering, for at tilbagebetale den eksisterende gæld til staten, såfremt kapital kan findes billigere end de knap 9% som staten tilbyder.

En mulighed for finansiering er brugen af crowdlending som et alternativ til stats- og banklån. Det foregår under markedskonforme vilkår, hvor lån tilbydes i et renteniveau mellem 4-9% afhængig af virksomhedens kreditvurdering. Exact Lending tilbyder denne type finansiering med støtte fra den Europæiske Garantifond og Vækstfonden. Det betyder, at vi har muligheden for at lande aftaler der kan reducere den totale risiko igennem medfinansing og lånegarantier. Det kan mindske renten på udlån og gøre det billigere for danske virksomheder, som ønsker at reducere deres hhv. dyre statsgæld.

Udfyld låneformular og bliv kontaktet af en af vores lånerådgivere.

Leave a Reply